Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Houten uithangboek

Hobbyblog

Houten uithangboek

Toen we in ons huis kwamen wonen, bijna 3 jaar geleden, wilden wij een uithangbord met onze naam erop. Dit vanwege de uitstraling van de wijk, die in de Amsterdamse grachtengordel niet zou misstaan. Over dit uithangbord wat uiteindelijk een uithangboek werd heb ik eerder geschreven *zie hier.

Omdat het nooit eerder was uitgetest was het een uitdaging om dit van een echt boek te maken. Maar de weersinvloeden hadden grip op het boek. Het hing dan ook in weer en wind. Sneeuw koelde het papier (beschermd door verf en jachtlak) af, de zon die er vervolgens de hele dag op scheen verhitte het papier weer en zo bleef het papier werken. Ook mensen die dachten hier met een heel verhaal te maken te hebben brachten schade aan. Ze wilden de bladzijde omslaan.

Aangezien ik de problemen zag aankomen heb ik een 2e boek gemaakt. Het moest er hetzelfde uitzien (niemand zou merken dat er een andere hing) en dit boek moest beter bestand zijn tegen kou en hitte op het interieur. Ik haalde het interieur weg en plakte de eerste bladzijde op een frame van hout dat met schroeven en lijm vast gemaakt werd aan het kaft. Het kaft en de bladzijden waren nog steeds van een echt boek. Omdat er nu achter de bladzijde lucht kon circuleren hoopte ik dat het geheel niet meer zo aan de veranderende temperaturen zou bloot staan. Maar ook het kaft had veel te lijden en begon krom te trekken. Boek 1 kon ik nu boek 2 hing intussen weer oplappen. Hier haalde ik het interieur weg en bracht een laag piepschuim aan onder pagina 1. Maar ook het piepschuim was aan de hevige schommelingen van het weer niet bestand. Het trok middenin in en er ontstond een holle pagina.

De timmerman die bij ons veel werk heeft gedaan stelde voor om een houten boek te maken. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan omdat ik zie dat een echt boek aan veel te veel invloeden te lijden heeft. De timmerman maakte een aantal houten boeken. En de klus lag dus weer voor me, maak een uithangboek die lijkt op het echte boek.

In het echte boek had ik de tekst gemaakt met plakletters. Nog een hele klus om het een beetje recht te krijgen en ook zwarte letters zijn moeilijk te verkrijgen. Hoe kon het anders? Ik besloot om maar eens te gaan experimenteren. Uiteindelijk heb ik de tekst op de pc gemaakt en uitgeprint. De tekst is ook aangepast want nu ik zoveel houten modellen had kon ik er gerust nog een boek bijmaken. Want wat bleek, de mensen hadden geen idee waarvoor dat boek daar hing. Ze zagen onze namen wel staan, maar begrepen niet dat “Het 3e Cabinet” de naam van ons huis is.

Misschien was hier dan wel een mooie kans om er een extra verwijzing bij te doen.

De beginpagina hoefde nu niet onze namen in grote letters te hebben. Het tweede boek zou “De Bewoners” gaan heten en duidelijk maken dat het huis Het Derde Cabinet als naam heeft en dat wij de bewoners zijn. Op de rug van beide boeken blijft staan dat het geschreven (gemaakt) is door M.K.Peta.

Het tweede en iets kleinere boek moest ook een Anton Pieck-achtige uitstraling hebben en ik vond een daarvoor geschikte tekening. De tekeningen heb ik nagemaakt met een combinatie van acryl en decorfin verf. De rest van het boek heb ik geverfd met acrylverf.

De tekst van beide boeken is afgedrukt op papier (ook de titels op voorkant en rug). Deze heb ik met mod-podge op het hout geplakt en nogmaals op het papier mod-podge aangebracht. Over het resultaat ben ik 95% tevreden, het aandrukken van het papier veroorzaakte wat zwarte vegen van de inkt. Na goed drogen heb ik zowel het hout als het papier gelakt met bootlak. Dit heb ik na goed drogen twee keer herhaald.

Een andere bevestiging op de buitenmuur was ook een item. De haakjes die ik in gedachten had waren niet in de bouwmarkt te verkrijgen en de ophanghaken die ik nu heb vind ik maar zo-zo. Een optie is om een schroef dwars door het boek heen te maken, maar dat is zonde.

Nog 1 laklaag en de houten uithangboeken kunnen aan de muur.

Augustus 2012.

M.K. Peta

Beschadigd door weersinvloeden

Weersinvloeden zichtbaar

Pagina´s omslaan

Kromgetrokken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram