Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Uithangboek

Hobbyblog

Ons huis met Oud-Hollandse uitstraling was niet compleet zonder naam.

Ons vorige huis had een naam, deze heette SEGMENT. Ik had het woordenboek opengeslagen en was het woord segment tegengekomen. Ons huis was een onderdeel van een cirkelvormige wig en daarom leek het toepasselijk. Later bleek dat de architect op het bouwplan van de nieuwe wijk, waar ons toenmalige huis nog gebouwd moest worden, de locatie waarop onze woning stond de naam het Segment had gegeven. Nooit geweten, maar extra leuk als je daar na een jaar achter komt.

Het nieuwe huis dus, geen strak naamplaatje van kunststof. Meer iets van een ijzeren uithangbord. Zutphen is gek op uithangborden in oude stijl. En hoe zou het huis moeten gaan heten?

Al snel had ik de naam bedacht. Super eenvoudig. “Het Derde Cabinet”

Het derde, omdat het ons derde eigen huis was, ook nog eens het derde huis van de hoek. En het Cabinet, omdat het plan zo heet! Voor buitenstaanders is die link er natuurlijk niet!

De zoektocht naar het uithangbord begon, maar strandde ook weer. Ik vond niet de juiste. Intussen was de denktank weer bezig en viel het kwartje. Ik schrijf graag, ik had een bijzondere ontdekking gedaan en wilde iets speciaals.

Ik besloot om een uithangboek te maken. Een uithangboek zal nog niet bestaan, ik heb er tenminste nog nooit van gehoord.

Ik nam een oud boek en sloopte het grootste gedeelte van het interieur. Ik verfde het geheel op, maakte op het kaft een oude schildering van een magistraat en beschreef de eerste pagina als het begin van een spannend verhaal.

Het oogt als een verhaal, maar na pagina één is er niets meer, ik laat het aan de fantasie van een ieder over. Op die eerste pagina heb ik onze namen groot vermeld. Want het uithangboek is tevens ons naambordje.

De materiaalkeuze is wonderlijk en zeer experimenteel. Het betreft een echt boek dat in weer en wind hangt. Dan weer in 10° onder nul, dan weer tijdens een hittegolf. Het heeft dan ook nogal wat te lijden. Ik heb een tweede boek en wissel beide af. Misschien moet ik ooit over gaan op een houten boek, maar zolang dit lukt, laat ik het zo.

Er staat regelmatig iemand stil om de tekst te lezen. Ik kan aan gescheurde hoekjes zien dat men verder wilt lezen, maar dat kan dus niet. En geen mens weet waar het over gaat…

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram