Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Tien Miljard

Hobbyblog

Het staat in de krant, in 2050 zal de wereldbevolking, give or take a few,  tot 10 miljard zijn gegroeid. Er wordt door lezers al weer geopperd om geboortebeperking zoals in China door te voeren. Dat is natuurlijk een optie, wat er niet bij komt, hoef je ook niet te voeden. Maar heeft deze regeling niet tot vervelende bijwerkingen geleid? Is er nu niet een gigantisch overschot aan mannen? Worden er niet meisjesbaby’s te vondeling gelegd of nog erger, van het leven beroofd?

Door die scheefgroei krimpt de bevolkingsgroei natuurlijk wel. Maar hoor ik ook al niet steeds dat zonder de jongeren op de arbeidsmarkt de pensioenen in gevaar komen? En als de bevolking ouder en ouder wordt zonder dat er genoeg jongeren zijn om hen te verzorgen, gaan we dan ook China benaderen voor zorgrobots?

Als kind hoorde ik eens dat bij de Eskimo’s, in tijd van schaarste, een van de oudsten plek vrijmaakt als er weer een mond te voeden bijkomt. Opa of oma ging dan in de vrieskou voor de iglo zitten en liet zich doodvriezen. Ook een optie, de winters worden hier toch al heviger. Nee, ik moet er niet aan denken.

Als je de mensen gewoon kinderen laat krijgen, dan is er steeds weer een frisse generatie.

Daarentegen zou je kunnen afspreken dat iedereen die er een goed en lang leven op heeft zitten, op zijn 90ste verjaardag een afscheidsdag houdt. Iedereen die normaalgesproken naar de condoleance gaat, komt nu naar de afscheidsreceptie. In dat geval heeft de 90jarige er ook nog iets aan. En men kan het plannen, we weten tenslotte wanneer men verjaard. En nu dus écht verjaard. Want als je 90 wordt is het jouw beurt om de pijp aan Maarten te geven. Ongeacht wie je bent of wat je gedaan hebt, je hebt een leven kunnen leven.

En je ontkomt er niet aan. In China kun je misschien ongezien zwanger zijn en een kind ter wereld brengen, maar probeer maar eens te verbergen dat je verjaard. Je staat overal genoteerd, daar is geen ontkomen aan. Je uitkering en pensioen stopt, je bestaat niet meer!

Het is wel mooi dat je weet wanneer je je huis kunt verkopen, het geld opmaken etc. En geen gedoe voor de familie om de uitvaart te regelen, dat doe je zelf. Onder de douche, mooie kleren aan, de afscheidsreceptie en daarna de pil van Drion slikken. Men hoeft je slechts in bescheiden kring te begeleiden op de laatste weg.

Wat scheelt dat wel niet aan zorgkosten? Natuurlijk krijgt u in de loop naar de 90 geen grote operaties meer, pijnbestrijding is belangrijker. Het scheelt in de AOW, de pensioenen, aan zorgvoorzieningen etc. Oh ja, ook in het voedsel. En je kunt gewoon met 65 de AOW in. En wat als je heel fit en vitaal bent op je 90ste? Dat je jezelf kunt bedruipen en niet in een verzorgingstehuis zit? Wie heeft dan het recht om te zeggen, dit is het einde! Misschien komt er dan wel ouderdomsemigratie op gang.  Dus het moet wereldwijd ingesteld worden. 90, punt uit! Je kunt je niet uitkopen! Wie controleert de huisjes op de heide…?

De jeugd heeft de toekomst…  Als er dan toch geen plaats genoeg is voor iedereen, dan moet 90 misschien maar genoeg zijn.

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram