Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Vordens Songfestival 2007

Hobbyblog

Ciske Sipman wint Songfestival

Striky Exit terechte winnaar Grote Prijs van Vorden: 

Weekblad Contact:

Hele dorp loopt uit voor songfestival: ”t Is jullie feestje, let’s go Vorden’.Het is jullie feestje. Wij zingen eerst, jullie zingen daarna. Let’s go Vorden”, roept een van de leden van The Wavers. Daarna schalt Do wah diddy diddy van Manfred Mann uit 1964 door de luidspeakers. 

De meningen waren wat verdeeld zaterdagavond. Ciske Sipman was met ‘Think’ van Aretha Franklin de terechte winnaar van het Vordens Songfestival. Maar bij de nummer twee en drie kunnen vraagtekens worden gezet. Natuurlijk zetten Madge Clarke en Manou Boekelder (It’s takes two) en Codrik van der Meulen (De Dijk) een perfect optreden neer, maar de jury deed daarmee Aniek van Langen en Owen Lichtenberg absoluut tekort. Eigenlijk zat zaterdagavond voor organisator Kas Bendjen alles mee. Het weer was de hele dag goed en er waren evenals voorgaande jaren weer duizenden mensen op het Vordens Songfestival afgekomen. “Het lijkt wel of het elk jaar drukker wordt. De hele Dorpsstraat staat afgeladen vol”, constateerde frontman Hans Krabbenborg tijdens de pauze. Op dat moment was het publiek al getrakteerd op een wervelende show van negen acts waarbij Merel van Laake – de winnares van vorig jaar – de aftrap verzorgde met de traditional ‘I’ve got the music in me’. Daarna was het de beurt aan ‘podiumbeest’ Magreet Keyzer uit Zutphen die met ‘I will servive’ van Gloria Gayner gelijk de vaart er goed in bracht. Er was zaterdagavond opvallend veel Nederlandstalig meezingwerk te horen. Zo ook door Antoinet de Jong die de echte Corry Konings bijna deed vergeten. Het mooie van een nummer als ‘Ik krijg een heel apart gevoel van binnen’ is dat het publiek zoiets gelijk oppakt. Erg goed voor de sfeer in tent.

Verder ook opvallend veel groepen. Onder andere The Wavers, vijf medewerkers van drukkerij Weevers die het jaren zestig nummer Doowah Diddy van Manfred Mann zongen. Ook alweer zo’n lekkere meezinger. Daarna was het beurt aan Codrik van der Meulen die in de huid kroop van Huub van de Lubbe van De Dijk. Absoluut een perfecte performance maar de derde plek die hij daarmee behaalde was rijkelijk beloond. Ook Christel Ditzel zette haar beste beentje voor. Nog ietwat onzeker maar haar uitvoering van ‘I wanne dance’ van Whitney Houston mocht er zeker zijn.

Krezip

Een van de hoogtepunten voor de pauze was absoluut het optreden van Aniek van Langen. Zonder enige podiumervaring, enkel geïnspireerd door haar vriend Winand Jansen die vorig jaar meedeed met een nummer van Boudewijn de Groot zette ze een puike uitvoering van ‘You can say’ van Krezip neer. Absoluut één van de moeilijkste nummers van de avond met alleen op het eind een paar valse nootjes. Jammer dat de jury haar optreden niet beloonde met een podiumplek. Maar van deze dame gaan we absoluut nog meer horen. Met haar twintig lentes een jong aanstormend talent!

Ook de Dolly Dots wisten de sfeer er goed in te brengen. Zeven dames die elkaar van de zwangerschapsgym kennen. In een dolle bui besloten ze zich op te geven maar mede door de zangles die ze hebben gehad kreeg hun optreden een bijna professioneel karakter. In combinatie met de prachtige paarse kostuums stalen ze de show. Het gedeelte voor de pauze werd afgesloten door Willem Umgrove die met zijn Ierse Wild Rover absoluut het langste intro in de geschiedenis van het Vordens Songfestival had. Het duurde even voordat hij begon te zingen – hij droeg het nummer op aan zijn vrouw – maar toen het eerste refrein aanbrak ging de hele tent op z’n kop en werd de tekst luidkeels door het publiek meegezongen.

Wereldstem

Na de pauze ging het gelijk weer goed van start met Madge Clarke en Manou Boekelder uit Ruurlo. Met het swingende ‘It’s takes two’ van Rod Steward en Tina Turner zongen ze zich naar de tweede plek. Daarna was het de beurt aan de zingende taxichauffeur Christiaan Brinkhorst. Hij zong ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwes. En dat er door het publiek uit volle borst meegezongen werd mag duidelijk zijn. Vervolgens ging het dak er helemaal van af. Daarvoor zorgde Ciske Sipman. Twee jaar geleden deed ze met de Rattidames ook al mee en viel ze in de prijzen: een tweede plek. Nu dus solo! Wat een wereldstem. Door haar werkgever had ze ‘s midddags geen vrij gekregen voor de generale repetitie. Achteraf had ze die ook helemaal niet nodig. De Vordense Aretha Franklin is opgestaan. Gelijk stoppen als kapster en doorgaan als zangeres. Echt Super!

Sandy Fransen en Mariël Notten haalden het nummer ‘Ik heb alleen nog maar die foto’ van Hepie en Hepie uit het stof. Een perfect gekozen nummer en een lekker meezinger voor het publiek. Datzelfde gold voor de meiden van het tankstation van Autobedrijf Groot Jebbink. Als Les Poppy’s Du Shell zongen zij het bekende ‘Non Non Rien N’a Changé’. Een optreden waar zangcoach Piet Piersma absoluut trots op mag zijn en complimenten voor de kledingkeuze. Over kleding gesproken: het bestuur van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond stal de show met de ‘Lieve kleine konijntjes’ van Henkie. Gehuld in konijnenpakken hadden ze de lachers al snel op hun hand. Maar er werd natuurlijk ook flink meegezongen.

Toptalent

Daarna volgde nog een spetterende finale. Allereerst Owen Ligtenberg met ‘Alive’ van Pearl Jam. Een optreden dat het publiek kippenvel bezorgde. Slechts dertien jaar jong en al zo talentvol. De afgelopen weken was hij intensief begeleid door zanger Arjan Klein Geltink die hem als het ware klaarstoomde voor een podiumplaats. Hoewel Owen Ligtenberg niet teleurgesteld was dat hij niet op het ereschavot belandde – de jury sprak hem lovende woorden toe en moedigde hem aan om vooral door te gaan met zingen – had hij absoluut meer verdiend. Zeker een plaats in de top 3.

De avond werd in stijl afgesloten door Ronald ‘Sinatra’ Hoenink. Een prachtig slot van een mooie avond dat absoluut vraagt om een vervolg. Want dat er in Vorden – na vijf succesvolle songfestivals – nog voldoende zangtalent rondloopt mag duidelijk zijn. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram