Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Snuffelen in Lochem

Hobbyblog

Het was begin 2010 toen er een artikel in de krant verscheen waar heel veel media aandacht op volgde. De schouwburg in Lochem zocht brandsnuffelaars!

Wat was er aan de hand? De schouwburg Lochem stond op een kruispunt in haar bestaan. De oude dame was versleten en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Niet ARBO technisch, niet op brandveiligheid en tussen de bedrijven door was er bij hevige regenval sprake van lekkage achter het toneel.

Dat kun je je personeel en je artiesten niet aandoen, maar ook de bezoekers hadden te maken met de oude dame. Het theater was niet meer de grande dame die het eens was geweest. De stoelen zouden best vervangen mogen worden en ook de gevel mocht wat meer uitstraling krijgen.

En… de veiligheid van de gasten, zowel artiesten als bezoekers, kon niet meer gegarandeerd worden. Tenminste, als het aan de eisen van deze tijd werd getoetst. Nooduitgangen waren er genoeg, maar een automatisch brandmeldingsysteem ontbrak.

Om een uitgave te doen van duizenden euro’s was op dit kruispunt geen optie.

En besloten werd, in overleg met gemeente en brandweer, dat de schouwburg snuffelneuzen mocht inzetten. Deze neuzen zouden elk kwartier een rondje lopen door de gehele schouwburg en daardoor een beginnende brand tijdig kunnen opmerken. Tevens waren de eigenaren van deze snuffelneuzen de gastvrouw, gastheer van de avond.

Ik werd een snuffelneus en heb met veel plezier regelmatig een avond of middag meegeholpen. Het theater heeft iets magisch en spreekt mij sowieso aan, dus als ik in de gelegenheid ben, spring ik graag bij. Het leuke is dat je tevens wat meepikt van de voorstellingen.

Het kruispunt bood verschillende wegen aan: opheffing en afbraak, renovatie of nieuwbouw. Welke weg zou het worden? Had de gemeente geld over voor deze oude dame? Na een spannende tijd voor de schouwburg kwam dan eindelijk het verlossende woord: de dame krijgt een nieuwe jas!

U begrijpt dat de vreugde enorm was, deze beslissing geeft Lochem haar theater terug. Een modern theater dat aan alle eisen van deze tijd voldoet. Op dit moment valt er dus niets te snuffelen, behalve dan het zweet van de bouwvakkers die alles op alles zetten om de deadline te halen. Want de schouwburg wil in januari weer openen. Intussen zijn er voorstellingen op diverse kleinere locaties binnen de gemeente.

We zijn benieuwd hoe het theater straks trots op haar heuvel staat, pronkend met een gevel die uitstraalt dat u hier welkom bent. Misschien hoef ik nooit meer te snuffelen, maar als de moderne techniek het ooit laat afweten, gebruiken we gewoon weer onze eigen snuffelaar. Als gastvrouw, -heer, zullen we straks gewoon weer klaar staan. En geloof maar dat we gewoon meestralen met de oude dame!

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram