Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Rookmelder

Hobbyblog

Voor mijn doen was ik op die doordeweeksedag toch wel laat naar bed gegaan, en toen de wekker afliep leek het of ik nog maar net sliep. Slaperig keek ik naar de wekker. 00.25 Ik controleerde het nogmaals, want zonder bril zijn het maar wazige nummers. Nee, het was geen vergissing, het was pas half een ’s nachts. Ik had vast gedroomd dat de wekker afliep. Ik sloot mijn ogen en sliep verder. Opeens liep de wekker af en met een slaperig hoofd keek ik op de wekker. 00.35. Had ik nu weer gedroomd dat de wekker afging? Dan maar even naar de badkamer en met een geleegde blaas weer in bed. Naast mij werd er onrustig gewoeld en daar hoorde ik het… piep! Ook bij manlief gingen nu de ogen open. “Wat is er?” vroeg hij. Een rookmelder, was mijn antwoord en kroop verder onder het dekbed.

Nu iets meer wakker, lagen we te wachten op de volgende piep, natuurlijk al beseffend dat er van slapen niets meer zou komen als we hier niets aan zouden doen. Met een diepe zucht werden we er ons van bewust dat we echt wakker moesten worden en op onderzoek moesten uitgaan.

Het was echt een rookmelder, maar (piep) welke? We hebben er boven alleen al 4. Dit hebben we al eens (piep) eerder gehad, ook midden in de (piep) nacht. Als je er niets aan doet slaap je ook niet meer. Zeker (piep) nu hij al om de 5 minuten af ging. Dus het bed uit en (piep) samen de dingen zoeken die we nodig hadden. Ik vond beneden (piep) op de bekende plek de nieuwe batterijen en manlief (piep) bij het gereedschap boven een schroevendraaier. We kwamen er al snel achter dat het echt de rookmelder (piep) pal boven ons bed was. Manlief klom op het bed en stond daar wiebelend op het matras het doosje te openen. Maar hoe hij ook probeerde het lukte niet (piep), de afstand tot het doosje was net te groot. En een stoel op het bed zetten zou veel te (piep) gevaarlijk zijn.

Dus dan maar de rookmelder op de overloop openen. (piep) Dat hielp natuurlijk niet echt, maar gaf wel inzicht hoe het ding open ging. (piep) Bij deze kon hij beter kijken hoe het ging omdat hij hoger kon staan (wel op een stoel, piep). Gewapend met de schroevendraaier beklom hij het bed weer en nu hij wist hoe het moest kon de rookmelder (piep) snel ontmanteld worden. De batterij ging er uit en de rust kwam terug. De nieuwe batterij maakte contact (pie-ie-ie-iep) en de rookmelder kon weer aan het plafond. Ik bekeek het stickertje dat ik op het kapje had geplakt. De vorige keer dat ik de batterij had verwisseld was pas februari, 8 maanden geleden. Terwijl er rookmelders in huis zijn die nog niet eens een vervangingssticker hebben. (controlefreak)

Hmmm,zijn die wekkers soms afgegaan terwijl we op vakantie waren? Binnenkort toch maar eens een controle rondje door het huis gaan maken.

Lampen weer uit, onder de dekens, en nog heerlijk vijf en een half uur slapen tot de echte wekker zou afgaan. Een ding was zeker, we worden echt wakker als er rook gedetecteerd wordt. Zeker als zo´n klein piepje al de nachtrust kan verstoren. Voor ik weer in slaap viel dacht ik aan die tijd dat we onze eerste rookmelder hadden. Op een gegeven moment zat er een vogeltje op zolder. Die was misschien overdag door de openstaande balkondeur naar binnen gevlogen. Heel voorzichtig heb ik toen naar het vogeltje gezocht. En na veel zoeken vond ik de vogel aan het plafond (zo stom!). Ook mijn ouders hadden een piep in huis, ze hadden vast last van muizen, zeiden ze. Ik hoorde hier iets bekends en heb de muis toen (wijs geworden door ervaring) van de kast af gehaald en deze gevoed met een nieuwe batterij. Veel meer heb ik niet gedacht, ik sliep weer.

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram