Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Postbode Siemen

Hobbyblog

Op onze vakantie in Friesland worden we de hele dag met het fraaie Friese taalgebruik geconfronteerd. We zouden het Fries als we het wilden niet eens kunnen uitspreken. Het blijft beperkt tot Pake en Beppe etc. Maar in mijn hoofd komt wel meteen het verzonnen accent van Postbode Siemen, gespeeld door Joep Onderlinden, naar voren. En ik begin dan ook zo tegen mijn echtgenoot te praten als ik zogenaamd iets in het Fries wil zeggen. Met het taaltje van Postbode Siemen. Een beetje lijzig, en veel: “Dus…?”.

Postbode Siemen kennen we uit de VPRO televisieserie “Zaai” die we jaren geleden (1998) toen de kinderen nog jonger waren en thuis woonden wel eens aan hadden staan. De meisjes Irma (Plien van Bennekom) en Ingrid (Bianca Krijgsman) zaten in dit programma op een hek bij een weiland en postbode Siemen kwam daar dan altijd langs fietsen. Er ontspon zich een kort verhaal met het speciale dialect wat wel op het Fries geïnspireerd was.

Op onze ontdekkingreis door Friesland besloten we ook Kollum te bezoeken. Terwijl we in de auto zitten en er naar toe rijden zie ik de ANWB routeborden met het woord Kollum staan. Ik zeg meteen: “Gollum”. Ik spreek het uit zoals het wezen in de film “In de ban van de ring”. Een beetje viezig geluid wordt het. Maar het klinkt als Kollum, ik kan er niets aan doen, het gebeurt gewoon. En elke keer als we het over Kollum hebben, zeg ik Gollum. (Mijn man lokt het zelfs uit. “Waar gaan we ook alweer heen?” “Gollum!”)

Ik weet dat mijn jongste zoon en ik veel gemeen hebben, maar hoeveel blijkt weer eens als de kinderen met aanhang een weekend bij ons in Friesland komen logeren. Hij begint te praten als Postbode Siemen omdat het Fries hem daar heel erg aan doet denken. En als we het hebben over plaatsen die ze kunnen bezoeken spreekt hij de plaatsnaam Kollum uit als Gollum, maar dan ook op de vieze manier.

We moeten er wel om lachen als blijkt dat we dezelfde reactie geven op de omstandigheden.

Een week later, vlak voor we naar huis gaan zien we op de tv een aankondiging. Zaai wordt binnenkort herhaalt op tv. Postbode Siemen komt weer helemaal terug in ons leven, “Dus…?”

Augustus 2012

M.K. Peta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram