Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

N348

Hobbyblog

Zelf woon ik nu ruim dertig jaar in Zutphen en ik kan me niet anders herinneren dan dat er een rondweg komt die een gedeelte van Zutphen van verkeersdrukte / -overlast zal ontlasten. Het gaat om de N348. Zutphen-Noord / Eefde-West.

Intussen ben ik gehuwd, heb al volwassen kinderen en zijn we al een paar keer verhuisd. Er is in die jaren veel water door de IJssel gegaan en vele gemeentebesturen zijn aan ons voorbij gegaan. En steeds was daar weer het plan voor de aanpak van de N348.

Maar, het is er dan toch van gekomen en de rondweg begint zich af te tekenen. Er zijn al rotondes aangelegd, een zandlint, wat weg moet worden, meandert door het landschap en met veel interesse volgen we de hoogstandjes die er nodig zijn om alles te realiseren.

Zo is er op een plek nabij de brug over het Twentekanaal langdurig gebouwd aan drie tunnelbakken die onlangs op hun plek zijn geschoven. Een logistiek ingrijpende actie. Treinen konden een weekend lang geen gebruik maken van twee sporen en wegen waren soms een week afgesloten, maar dat gaat nergens over als je bedenkt hoe lang we al wachten op de rondweg.

Ik ben wezen kijken. En er helemaal omheen gewandeld toen de weg een gapend gat had. Jammer genoeg kon ik niet echt in het gat kijken waar men de tunnelbak wilde plaatsen. Dagen later weer kijken, de afgraving bij de sporen was in volle gang. Intussen lag de tunnelbak in de weg en was het asfalt weer gelegd, nog enkele dagen, dan zou de weg weer voor verkeer worden vrijgegeven.

Wekelijks rijd ik nu over de nieuwe tunnel in de weg, kijk om me heen om te zien hoe het verderop bij het spoor is, en ik ben niet de enige. Het heeft de aandacht van veel mensen. Het gebeurt ook niet vaak dat zo´n groot plan vlak in de buurt wordt gerealiseerd.

Dan gaan mijn gedachten even terug naar de aanleg van de Nieuwe IJsselbrug in Zutphen. Pakweg 30 jaar geleden… Mochten we daar niet overheen fietsen en wandelen alvorens het werd vrijgegeven voor het gemotoriseerde verkeer? Dat is toch prachtig, dat jong en oud een dag mag genieten van de gloednieuwe weg.

Een glad parcours voor wandelaars, fiets, step, inlineskates, skateboard etc. Zou deze keer ook de weg een dag vrijgegeven worden? Zou er een wedstrijd of ludieke tocht worden georganiseerd? Eefde en Zutphen samen op de weg, samen voeling krijgen met deze weg…?

Ik kijk er naar uit, dat dagje voor oplevering. Ben benieuwd hoe druk het gaat worden! U komt toch ook?

M.K. Peta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram