Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Kroon

Hobbyblog

Woordenboek (Wolters): Kroon: de ~v.e. kies Bovendeel

Oké, bovendeel! Maar hoe zit het met het onderdeel? Mijn tandarts adviseerde mij om, vooruitlopend op toekomstige aanpassingen aan mijn gebit, te kiezen voor jaarlijks preventief een kroon op een hoektand te plaatsen. Dit in verband met de kosten.

Ik heb al veel tandartservaringen achter de rug, maar de kroon heeft hier nog nooit onderdeel van uitgemaakt. Ik heb het overdacht en uiteindelijk de beslissing genomen, spreiding van de kosten en ingrepen is een goede keuze. En enkele weken geleden begon het werk. Ik liet me vertellen wat er zoal stond te gebeuren en voor wie het nog niet weet hier de werkwijze.

  • Het maken van foto’s, rubber- en gipsafdrukken van de kaak
  • Het afslijpen van de bestaande tand, rondom ongeveer enkele millimeters
  • Het maken van een noodkroon en deze plaatsen
  • Het tandtechnisch bureau maakt de tand en daar laat je de kleur bepalen
  • Het verwijderen van de noodkroon (eraf tikken) en het pasklaar maken van de kroon en plaatsing

En dan ga je een stralende toekomst in.

Hoop je! Na de noodkroon volgde een dikke week van pijn. Begrijpelijk, er is tenslotte een tand afgeslepen. Toen de pijn weg was, was de echte kroon gereed en ging de tandarts weer aan de slag. De noodkroon werd er af getikt en de nieuwe kroon gepast. Die bleek te breed voor de plek waar bij moest komen. Je zou denken met de gipsafdruk kan dat toch niet…, maar het blijkt dat bij het passen op de gipsafdruk er telkens een miniem beetje van het gips afschuurt. Een kroon zou dus per definitie altijd te breed worden?

Er werd dus geslepen om hem passend te maken, maar dat gebeurde wel met mijn eigen tanden. De tanden die naast en onder de kroon zitten! Oké, dat overleven we dan wel, maar vervolgens ga ik twee weken van heftige pijn in. Links, rechts, bovenin, onderin. Van links naar rechts etc. Er was geen peil op te trekken waar de pijn vandaan kwam. Bezoek aan de tandarts (incl. foto hoektand) wees ook niets uit. Kaak masseren, geen vreemde bewegingen met de kaak maken en paracetamol innemen was het advies. Als het niet minder werd na een week weer terug komen. En dan… na vier dagen waarbij de pijn gewoon door de verdoving heen kwam lijk ik de pijn kwijt te zijn. Een uurtje! Want opeens, vlijmscherpe pijn, kan niemand er meer omheen, het is de hoektand, de nieuwe kroon!

Weer tussendoor naar de tandarts. Het was inderdaad overduidelijk. De zenuw in de tand was zo van slag geraakt door de behandelingen dat hij de geest had gegeven. Er moest dus een wortelkanaalbehandeling gedaan worden, DOOR DE KROON HEEN! Het is gedaan, ook een incisie in mijn kaak om de pus die zich ophoopte in mijn kaak weg te halen. We zijn nu 4 dagen verder, en aan een antibioticakuur bezig. Mijn wang, die tot aan mijn oog gezwollen en rood was wordt wat slanker. Mijn lip optrekken is nog pijnlijk en de nabehandeling volgt over een week.

De ~v.e. kies Bovendeel. Ja, ja! Maar het heeft meer voeten in aarde, en wat zonde van die nieuwe, dure kroon! Advies voor de volgende drie kronen: Eerst een wortelkanaalbehandeling!

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram