Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Kerstconcert

Hobbyblog

Op donderdag 20 december 2012 om 20 uur geeft ´s Gravenstad  operette musicalvereniging een kerstconcert in de  St. Janskerk in Zutphen.

Kaarten á 10 euro zijn vanaf heden al verkrijgbaar. U kunt hiervoor o.a. contact opnemen met mij: info@pigontheattic.nl 

Het koor van ´s Gravenstad zal samen met enkele solisten voor de tweede keer een kerstconcert verzorgen in deze prachtig gerestaureerde Nieuwstadskerk. Enkele van de kerstliederen die dan gezongen worden zijn:

  • When a child is born.
  • Midden in de winternacht.
  • Stille nacht.
  • Let it snow.
  • Amazing Grace.
  • I saw three ships.

De St. Janskerk, ook wel bekend als Nieuwstadskerk, heeft een ranke 78 meter hoge spits. Van deze zogenaamde hallenkerk dateert het oudste gedeelte, het middenschip uit de tweede helft van de 13e eeuw (oudste vermelding 1272). Via de fraaie stadstuin, feitelijk het kerkhof, aan de Lieve-vrouwenstraat komt u bij de ingang van de kerk, en u loopt dan direct binnen in de gerestaureerde zuiderzijbeuk en het middenschip. Hier staat een schitterend Maria-altaar uit het atelier van Mengelberg, met daarboven een bij de restauratie blootgelegde gewelfschildering van het Laatste Oordel (Christus Majestas) uit cira 1500. In de noorderzijbeuk valt het afwijkende plafond op met neogotische schilderingen uit circa 1910. Er is bij de recente restauratie voor gekozen ook dit deel van de lange bouwgeschiedenis van de kerk te laten spreken.
In de toren hangt nog een uniek en compleet gelui van vier middeleeuwse klokken, de 14e-eeuwse Mariaklok (na driehonderd jaar in 2001 weer teruggekeerd!), een uit 1446, een uit 1462 en de jongste en grootste klok is gegoten in 1565.
De kerk kwam enkele jaren geleden landelijk in het nieuws door de archeologische vondst van een grote hoeveelheid gebrandschilderd glas uit de 13e t/m 16e eeuw. Het glas is afkomstig van de in 1572 door de Staatse en Waalse troepen vernielde kerkramen. Dankzij een Kanjersubsidie van het rijk is de omvangrijke restauratie van dit kerkgebouw, gestart in 1976, in het voorjaar van 2004 eindelijk afgerond.

M.K. Peta

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram