Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Een Beetje Verliefd

Hobbyblog

De top 2000 stond aan en Andre Hazes klonk door de luidspreker met Een Beetje Verliefd. Onder het meegalmen moest ik opeens denken aan het verhaal van de vrouw in het lied.

Het was 1980, Fietje logeerde weer bij haar oudere zus Willie die in Amsterdam studeerde. Nu Fietje achttien was, vond Willie het leuker omdat Fietje nu ook mee kon naar de discotheek. Iets wat Fietje, ver weg van het ouderlijk huis, reuze spannend vond. Ze zou het maar niet aan pa en ma vertellen, die vonden haar veel te jong voor die stadse dingen. Willie zou haar vriend in de discotheek treffen en Fietje moest zich zelf zien te vermaken. Willie stelde haar voor aan enkele meisjes en zag toen de jongen waar ze naar op zoek was. Fietje keek toe hoe Willie in de drukte op de dansvloer verdween. Ook het groepje meisjes aan wie ze was voorgesteld was al snel op de dansvloer en Fietje stond er een beetje verloren bij.

Ze schoof tussen de warme lijven door en bereikte zo de bar. Ondanks de drukte was er toch nog een lege kruk aan de andere kant van de bar. Ze zocht moeizaam haar weg tussen de mensen door naar de veilige haven vanwaar ze alles rustig zou kunnen overzien. Eindelijk bereikte ze haar doel en met een dankbare blik schoof ze op de kruk.

Toen ze opkeek zag ze de blik van de man waarnaast ze was terecht gekomen. Hij keek vriendelijk en ze bloosde toen hij haar een knipoog gaf. “Wil je iets drinken?” vroeg hij. Fietje knikte verlegen. “Wat wil je drinken?” Fietje keek naar zijn glas cola en wees er naar. “Doe ook maar zoiets.” De man bestelde twee glazen en dankbaar nam Fietje een flinke slok. Ze kreeg een enorme hoestbui en besefte dat het meer was dan alleen cola. Hier zat duidelijk sterke drank in, iets wat ze thuis nooit kreeg. De man proostte in haar richting en Fietje, die zich weer wat had hersteld proostte terug. Er verscheen een twinkeling in de ogen van de man, terwijl hij een gesprek met haar begon. Het was lastig om hem te volgen omdat ze hem bij de herrie van de discomuziek nauwelijks kon verstaan. Ze moest hem goed aankijken om het relaas te volgen. Hij bleek een stuk ouder dan haar te zijn en ze hoopte maar dat hij niets van haar verwachtte, ze kende tenslotte de regels van de grote stad niet. Staat er iets tegenover het aannemen van een drankje? Stom dat ze dat niet aan Willie had gevraagd.

Fietje worstelde zich door het drankje heen zodat ze weg kon gaan. Maar er stond al weer een nieuwe voor haar klaar. Het gaf haar een ongemakkelijk gevoel, hier had ze niet om gevraagd, waar ging dit naar toe? Fietje zat er mee, maar durfde dat niet te laten blijken. Na weer een glas en veel gepraat van zijn kant voelde ze zijn arm om haar schouders heen. Met hoog rode konen van de drank en de situatie zag ze opeens aan de overkant van de bar Willie staan gebaren dat ze moest komen. Wat was Fietje dankbaar om haar zus weer te zien. Ze schoof van de kruk af, de arm van de man lag nog half op haar schouders. “Wat ga je doen?” “Ik moet even weg.” “Kom je zo weer?” Fietje hoopte het niet, ze wist zich geen raad met de situatie, maar durfde dat niet te zeggen. Ze knikte en verdween toen in de drukte naar de kant waar Willie had gestaan. Even later werd ze bij haar arm genomen en ze merkte dat Willie haar naar buiten loodste. “Wat was je nou aan het doen? Die man is getrouwd, die zoekt hier elke week vertier met jongere meisjes,” vertelde Willie bezorgd. “Ik ben blij dat iemand me waarschuwde, pa en ma zouden het me nooit vergeven als er iets was gebeurd.” Fietje die zich helemaal niet lekker voelde door de drank die ze had binnengekregen liet zich wegvoeren, haar eerste avontuur in de grote stad was voorbij. Maar vergeten deed ze het nooit, dat kon niet.

Alleen Willie vermoedde dat zij het meisje kon zijn uit het lied dat Andre Hazes zong. Ook al was er niets gebeurd, ze vond toch deze (onschuldige) Amsterdamse ervaring niet iets om over te praten.

M.K. Peta

Dit verhaal borrelde naar boven tijdens het luisteren: wie was dat meisje en waarom kwam ze niet terug? Het zou maar zo een verhaal als van Fietje kunnen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram