Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Ciske de Rat

Hobbyblog

Deze oer-Hollandse musical vertelt het beroemde verhaal uit de film, maar laat ook zien hoe het Ciske vergaat als volwassen man. Iedereen kent de jonge Ciske, het ontaarde volksventje dat regels aan zijn laars lapt en dingen doet en zegt die anderen niet durven. Hoewel hij zijn omgeving tot wanhoop kan drijven, gaan genoeg mensen om hem heen ook van hem houden. Ciske komt niet uit een warm nest. Zijn moeder is hem liever kwijt dan rijk en zijn vader ziet hem jammer genoeg weinig omdat hij op zee werkt. Gelukkig krijgt zijn vader een nieuwe liefde in zijn leven, Tante Jans, die hem laat zien dat hij zijn zoon Ciske wel een toekomst kan geven.
Gesteund door deze twee mensen en zijn onderwijzer, meester Bruijs, doet Ciske zijn best om zijn leven te beteren. Maar dan drijft zijn moeder hem tot wanhoop en in een heftige ruzie komt zijn moeder om het leven. Ciske krijgt de schuld en moet in strenge afzondering zijn straf uitzitten. In de musical kijken we vanuit de ogen van de volwassen Ciske, Cis de Man, terug op zijn jeugd. De musical begint in 1939, wanneer Cis de Man zich moet melden voor militaire dienst en gelegerd wordt op de Grebbeberg.

Vanuit de volwassen Cis kijken we terug op zijn jeugd en op ingenieuze wijze zijn de scènes van toen en nu door elkaar geweven. Treffend wordt de impact van die dramatische gebeurtenis in het leven van de kleine Ciske duidelijk en het effect wat het heeft op Cis als volwassen man. Hij zal het een plek moeten geven en gesteund door de mensen die hij nu om zich heen heeft, gaat Cis de Man de strijd met zijn verleden aan. Kortom: een ontroerend verhaal waarin dankzij de bijdehante Ciske gelukkig ook genoeg gelachen kan worden.

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram