Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Broederenklooster

Hobbyblog

Maanden, zo niet jaren gaat in Zutphen al de discussie over het Broederenklooster. (2013)

Het Broederenklooster is een oud kloostergebouw dat staat op de rand van een gebied dat in de oorlog is gebombardeerd. In de nabijheid is het monument waar op 4 mei wordt stilgestaan bij de gevallenen. Een historische plek, in het centrum. Het klooster heeft al sinds jaar en dag de functie van Stedelijk Museum en heeft eigenlijk uitbreiding nodig. Aan de markt in Zutphen bevindt zich het Henriette Polak museum, deze moet eigenlijk gerenoveerd worden en is niet echt rolstoelvriendelijk.

Tel daarbij op dat de bibliotheek die naast het Stedelijk ligt moet bezuinigen en er een nieuwe VVV opgezet moet worden en de optelsom werd, een uitbouw-aanbouw die het Stedelijk met de bibliotheek verbindt. Hierin kan mogelijk op een economisch voordeliger manier alle functies bij elkaar aan het begin van het centrum gehuisvest worden.

Maar, de uitbreidingsplek is nu juist het Gideonplantsoen met monument voor de gevallenen. Het open plantsoen waar je kunt gedenken en die herinnert aan het gat welke in de oorlogsjaren in deze wijk is gevallen.

Er zijn onderhand al vele varianten voor het vernieuwde Broederenklooster de revue gepasseerd en nog is men het er niet over eens. Mijn gedachten gingen een bepaalde kant op en dit is zelfs ook al eens verwoord/getekend door een schoolkind.

Wat wil nu het geval: aan de overzijde van het museum, aan de andere zijde van de rivier de Berkel, ligt een monumenteel pand, het vroegere postkantoor. Dit staat leeg. Waarom maakt men niet een historisch aandoende loopbrug over de straat en de Berkel naar het museum toe? Gebruik het postkantoor als uitbreiding voor bijv. de archeologische vondsten, en het VVV kantoor. De bezoekers kunnen via de op een Berkelruïne gelijkende brug oversteken naar het museum annex bieb. De ruïne-achtige toegang laat de zichtlijn naar het Gideonplantsoen vrij, men kan daar blijven herdenken, het verkeer kan onder de bogen door haar weg vervolgen.

Misschien nog niet genoeg ruimte in het postkantoor? Er staat een prachtig (school)gebouw leeg aan de jachthaven en naast het gerechtsgebouw. Ook een plek waar de toeristen graag een kijkje gaan nemen. Richt deze in met de andere zaken, zoals de collectie van het Polak museum. Laat, ten behoeve van de ouderen / de toeristen om het half uur een paardentram rijden op hoogtij dagen. Men koopt dan een passe partout waarin het bezoek aan beide locaties inclusief vervoer met de paardentram is inbegrepen.

Op deze manier worden twee markante gebouwen weer van een mooie functie voorzien en laat je het Gideonplantsoen vrij.

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram