Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Bondsdag discussie

Hobbyblog

Ik lees net een stuk in de krant (19 okt 2011) over de Bondsdag. Wat blijkt: in het Duitse parlement, de Bondsdag, is een discussie ontstaan over de houdbaarheidsdatum op vele voedingsproducten. Het schijnt dat veel mensen producten op die datum weggooien, ook al is het product nog prima te consumeren.

Al jong leerde ik mijn kinderen dat ze zich niet te veel moeten aantrekken van deze houdbaarheidsdatum. Inderdaad, dat blik soep is heus niet bedorven een dag na de UHD. Dat geloven ze toch niet helemaal. Kruiderijen, ik gebruik ze niet allemaal elke dag. Ik doe er soms jaren over om het potje leeg te krijgen en u denkt toch niet dat ik ook maar naar die datum kijk?

Melk die op of over datum is proeven we gewoon even. Of we besluiten op de laatste dag van houdbaarheid om er maar een flinke pan met havermoutpap van te maken. Dat is zelfs smullen omdat er normaal gesproken altijd koude toetjes op tafel komen.

Brood dat oud is, de kapjes en restbrood willen we niet meer eten, het wordt te droog, maar maak ik er wentelteefjes of broodschotel van dan smult iedereen weer. Op die manier kun je van het verstrijken van de houdbaarheidsdatum een klein feestje maken. Het kan tot verrassende creaties leiden.

Ik heb mijn kinderen proberen uit te leggen dat er verplicht een UHD op producten moet zitten, maar dat ze hun gezonde verstand moeten gebruiken en begrijpen dat het soms larie is. We hebben ook wel eens melk in huis gehaald die al zuur bleek te zijn vijf dagen voor het aflopen van deze datum! Enige voordeel daaraan is dat je met het product terug kunt gaan naar de winkel. Maar als die winkel ver weg is, of je hebt geen tijd, dan neem je dat verlies maar en kijk je een volgende keer beter na of een pak soms lekt en dus los is.

FDP-parlementslid Hans-Michael Goldmann wil de aanduiding veranderen.

Hij denkt aan een vergelijkbare term als het Engelse ´best before´, zodat de mensen ook begrijpen dat een product ook na die datum goed kan zijn.

Het is allemaal goed bedoeld, maar het gezonde verstand is bij alles de belangrijkste factor. Mijn kinderen, die ik al van jongs af aan heb geleerd dat de UHD van ondergeschikt belang is bij heel veel producten, zijn toch door hun generatie beïnvloed. Ze gooien toch de artikelen over datum weg.

Er moet dus een flinke omslag komen in het denken, of de houdbaarheidsdatum van veel producten moet gewoon veel langer.

UHD is een aanwijzing voor gebruik, geen oproep om op die dag een artikel weg te gooien.

De minister van consumentenzaken Ilse Aigner (CDU) reageert sceptisch. De kern van het probleem: de mensen weten te weinig over de betekenis van de UHD. Het is geen vervaldatum maar een goedheidsgarantie. “Afschaffing is niet aan de orde”, zei haar woordvoerster.

Kijk eens bij dit item over UHD.

M.K. Peta

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram