Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Berlijnse muur

Hobbyblog

Op 9 november 2012 was het precies 23 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. De tijd gaat snel, maar dat het al zo lang geleden was? Zo dichtbij, Berlijn, maar wij waren er nog nooit geweest en op deze dag arriveerden wij daar.

In een vogelvlucht hebben we Berlijn en haar hoogtepunten (gerelateerd aan de recente historie) gezien. We waren 23 jaar geleden jong, onze kinderen nog kleuters, we hadden onze eigen wereld om druk mee te zijn. Nu werd ons geheugen opgefrist en wat is hier een leed geweest.

De stad is opgeveerd, plekken die tussen twee muren er voor zorgden dat je zichtbaar was voor wachtposten, zijn nu volgebouwd met hypermoderne architectuur. In 5 jaar tijd een complete wijk opgebouwd, met hier en daar het accent van een oud stuk gebouw. Geïntegreerd in de glazen wanden van de nieuwbouw. Hier is een bloedige strijd gestreden voor vrijheid, wat rest zijn stille getuigen.

We hebben in Potsdam gestaan in de kamer waar Stalin verbleef en bij de ronde tafel waar de wereld meekeek naar de beslissingen die de verandering kon brengen. Het verleden leefde weer even dit weekend.

M.K. Peta

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram