Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Bakker Gait Postel en de Witte Wieven

Hobbyblog

Witte Wieven.

Het is al dik 20 jaar geleden dat ik kennis maakte met Gait Postel en zijn Witte Wieven. Tijdens een door hem georganiseerde Witte Wieventocht in het bos op de Lochemse Berg besefte ik wat een impact zijn verhaal had op jonge kinderen. Wat spannend was het verhaal, de tocht in het donker en de ontmoeting met de wieven die door het bos ronddwaalden, voor de groep met kinderen van de gymvereniging die ik begeleidde. Dit resulteerde in het ontstaan van een spannend jeugdverhaal. Omdat ik dit niet wilde maken zonder de toestemming van Gait Postel heb ik destijds contact met hem gezocht en hij kwam op visite bij mij thuis om te vertellen hoe het verhaal was ontstaan en gaf mij documentatie (en een heerlijke koek uit eigen bakkerij en een door hem gemaakt wit wief).

Het was goed dat ik een verhaal schreef, maar hij wilde het wel lezen voor het gepubliceerd zou worden. Dit naar aanleiding van een vervelende ervaring met een omroepvereniging. De tocht met de gymvereniging was de aanleiding van het verhaal en dit resulteerde uiteindelijk in 3 verhalen die zijdelings verband houden met elkaar en waarin ook bakker Gait een groot aandeel heeft.

Ik heb de verhalen naar hem toegezonden en hij had geen reden om tegen publicatie te zijn. Na veelvuldig contact met uitgeverijen in Nederland kwam ik terecht bij een uitgever in Brummen. Hij was gecharmeerd van het verhaal en wilde dit gaan uitgeven. Toen hij echter een financieel plaatje maakte kwam hij niet uit de kosten en besloot om er van af te zien.

De verhalen liggen er nog steeds en wat zou het leuk zijn om ze uit te geven. Nu je zelf kunt publiceren is er een mogelijkheid om dit makkelijker te realiseren.

  • Vermist in Zwiep
  • Agnes McDowell
  • Timothy´s opdracht

Deze week is bakker Gait overleden, hij werd 91 jaar. Hij heeft moeten zien dat zijn uitspanning die intussen in andere handen was overgegaan, onlangs failliet ging en dat de inboedel, waaronder alle sculpturen die hij van de wieven had gemaakt geveild werden. Gelukkig is er iemand opgestaan die ze heeft gered en die deze uitspanning weer ten volle wil wijden aan de Witte Wieven.

Wat zou het mooi zijn als deze creatieve bakker ook in de verhalen kan doorleven, ik ga het proberen uit te geven.

postel

M.K. Peta

Intussen zijn de verhalen gepubliceerd in 2014 / 2015 en 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram