Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Au Pair

Hobbyblog

Au Pair: een nieuwe kans in de gezondheidszorg.

Aan alle kanten vliegen je de bedragen om de oren die de zorg van de grijze golf gaat kosten. De getallen die daar weer op bezuinigd moeten worden zijn ook niet mals.

Vanmorgen zat ik aan het ontbijt met de krant voor me. Of iets aanleiding was voor mijn gedachten weet ik niet maar opeens zag ik het voor me:

De Au Pair voor ouderen.

Het lijkt tenslotte heel eenvoudig: De oudere waarvan verwacht wordt dat die zo lang mogelijk op zichzelf blijft wonen heeft waarschijnlijk wel een slaapkamer over. Vaak is de oudere die hulpbehoevend is geworden blij met gezelschap, niet in de minste plaats omdat er dan weer normaal gekookt gaat worden (lekkerder dan diepvriesmaaltijd) het samen eten bevordert ook nog eens de eetlust. De toevoer van gezond eten kan ergere kwalen voorkomen.

Voor de kleine zorg, kousen aan en uittrekken, het naar bed helpen, misschien zelfs douchen kan deze au pair ook ingezet worden. Samen boodschappen doen of de rolstoel duwen naar de stad. Samen naar de dokter of specialist. Iemand die je medicijnen ophaalt en eens een spelletje met je doet. De was verzorgt en koffie met je drinkt je huisje schoonhoudt. Samen de tuin doen en op visite gaan.

De oudere heeft genoeg te vertellen over zijn/haar land en kan de au pair helpen zo de taal te leren. Maar ook de au pair kan vertellen over haar land van herkomst. Een oudere heeft niet de hele dag iemand om zich heen, dus er blijft genoeg tijd over voor de au pair om haar studie en misschien een workshop te doen. Op de dagen dat de au pair vrij heeft komt er iemand van de familie of de thuiszorg om een oogje in het zeil te houden.

Ik heb eens opgezocht wat dat gaat kosten, het is zonder kost en inwoning, maar het licht moet toch al branden en een gezonde maaltijd voor twee kost weinig meer dan voor één. Voor ongeveer 6000 euro per jaar is er een groot probleem aangepakt.

Het is jammer dat na een jaar weer een nieuwe au pair wordt ingezet, maar dat houdt het ook fris. Het contact met de jonge au pair houdt de oudere ook jong en de wereld die steeds sneller gaat blijft in zicht.

Is hier een kans? Is dit (niet voor iedereen) misschien een relatief goedkope manier van ouder worden met gezelschap en zorg en zodoende langere zelfstandigheid? Ik weet niet of er genoeg au pairs zijn, maar alle beetjes helpen. Au pairs worden nu ingezet om kleine kinderen te verzorgen (zelfs een stukje opvoeding) dus het zorgen dat kunnen ze al. Is dit een win win situatie of is dat te kort door de bocht?

Mijn boterham was op en ik maakte me gereed om naar mijn werk te gaan.

Soms worden goede ideeën zomaar geboren, misschien wel tijdens het ontbijt. Ik besluit om het op te schrijven en ik twitter mijn column gewoon naar een paar politieke partijen. Verkiezingstijd!

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram