Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Agnes McDowell

Hobbyblog

Ondertitel: een nieuwe heks?

De Stentor 28-03-2015

Van een Schotse heks die in Zwiep ‘(be)landt’

door Sandra Bouck

ZWIEP/ZUTPHEN -Uitspanning De Witte Wieven in Zwiep, althans de legende waaraan de zaak haar naam ontleent, is weer het dank­bare onderwerp van een jeugd­boek. De Zutphense Margreet Keijzer presenteert eerste paasdag onder haar pseudoniem M.K. Peta Agnes McDowell ofwel: hoe een Schotse heks te pletter slaat tegen de molen van Zwiep.

Het zal niemand verwonderen dat wijlen bakker Gait Postel de basis legde voor dit boek. Postel, ooit eigenaar van De Witte Wie­ven waarmee hij tientallen jaren lang kinderen uit de verre omtrek voor vermaak naar de Lochemse buurtschap heeft gelokt, bedachtde verhaallijn. Twintig jaar gele­den vroeg Keijzer hem toestem­ming om een verhaal te schrijven over de legende. Hij vertelde toen dat hij bezig was met een nieuw project voor de uitspanning.

De schrijfster: ,,Het ging over een Schotse heks. De molen had veel schade geleden en in zijn fantasie gaf hij deze heks de schuld. Ik vroeg hem om zijn notities die hij op een A4tje had gezet aan mij te geven om daar een verhaal van te maken. Dat werd mijn tweede ver­haal. Bakker Gait vond het mooi.’’ Beide verhalen bleven op de plank liggen tot Postel vorig jaar januari overleed. De Zutphense gaf ze daarna in eigen beheer uit.

Vorig jaar verscheen het eerste jeugdboek geheten Vermist in Zwiep.,,Ik werd overweldigd door leuke reacties. Er kwam zelfs een jongeman bij me om te vertellen dat dit nu eens echt een span­nend boek was voor hem (10 jaar). En er is een leuk aantal ver­kocht’’, aldus de schrijfster die nu dus Agnes McDowell uitbrengt.

In Schotland woont Agnes McDo­well. Een vrouw die niets liever wil dan heks worden. Haar nicht­je Georgie (14 jaar) kent haar wens. Als Agnes wordt toegelaten tot de heksenkring en haar toela­tingsopdrachten moet uitvoeren, mag Georgie mee op haar reis.

De opdrachten brengen hen langs het monster van Loch Ness, tot in Lochem waar hun reis eindigt bij de Witte Wieven van Zwiep.

Onderweg leert Agnes op een be­zem vliegen, helpt ze met een graancirkel, ontmoet ze elfen bij Stonehenge en komen ze in vreemde situaties terecht. Geor­gie wil alles meebeleven, maar daarmee kan ze zichzelf in gevaar brengen. Ze moet dus steeds weer achterblijven en wachten of haar tante weer veilig terugkomt.

Agnes McDowell (voor alle leeftijden vanaf 8 jaar, 167 pagina’s, 17 ,00 euro) is gepubli­ceerd via het self-publishingplat­form Brave New Books.

Het boek Agnes McDowell is nu te koop bij Bol.com of via M-K-Peta.nl

Agnes McDowell omslagfoto

Agnes McDowell omslagfoto

McDowell     (fantasy 1998) (deel 2 uit de trilogie)

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram