Zutphen, Nederland
info@pigontheattic.nl

Afblijfspul!

Hobbyblog

De kinderen zijn klein en moeten nog leren dat ze niet overal aan mogen zitten. De fase van wegzetten omdat ze te klein zijn en je ongelukken wilt voorkomen is voorbij. Ze snappen nu wel dat je niet aan een kopje thee of koffie moet trekken. Maar er is nog zoveel anders te ontdekken.

De afstandsbediening, de telefoon; daar laat je ze beperkt aan komen. En je hoeft ze ook niet meer uit te leggen waar het voor is. Jong geleerd is oud gedaan. Maar er zijn nog zoveel andere dingen in huis waar je ze liever niet aan hebt zitten. Er staan spullen in de badkamer, het aanrechtkastje en hoe voorzichtig je ook bent, een ziekenhuisbezoek is er toch een keer van gekomen.

Het bleek gelukkig loos alarm, maar het had evenzogoed nare gevolgen kunnen hebben.

Er gaat een handje naar een grammofoonplaat… “Niet aankomen, afblijven!” “Waarom?”

En dan de uitleg dat het kapot kan gaan, dat ze er niets aan hebben etc. wat maar van toepassing is. Soms heb je geen verklaring, je wilt gewoon niet dat ze er aan zitten. En het “WAAROM” blijft maar over je heen komen. 10 keer per dag, 20 keer per dag, je hebt geen idee hoe vaak die handjes steeds maar weer iets vinden waar je ze niet aan wilt hebben.

“Waarom niet?” “Omdat het niet goed voor je is, omdat het kapot kan vallen, omdat het van mij is etc.”

En dan opeens weet ik het, ik ga het helemaal niet meer uitleggen. We zitten in een praatcultuur, en we praten wat af, maar het eeuwigdurende “WAAROM” van het niet mogen pakken is genoeg geweest.

Ik zeg bij het volgende item dat ze niet mogen aanraken op de vraag: “Waarom niet?” “Omdat het afblijfspul is!” “Oh,” is dan het antwoord. Het wordt geaccepteerd zonder weerwoord en ze blijven er van af!

Begrijp je dat… ze willen helemaal geen uitleg, ze willen gewoon iets horen…

En afblijfspul is duidelijk, daar blijf je dus van af omdat het zo heet!

Geweldig, het woord is sindsdien ingebakken in de familie, het werkt! En wat zo grappig is, dat onze neef die autistisch is het zo´n geweldig woord vond dat hij het thuis ook te pas en te onpas gebruikte. En hij kon nu ook aangeven en begrijpen waarom hij ergens niet aan mocht komen.

Ik kan het aanbevelen: gebruik voortaan het woord: AFBLIJFSPUL.

M.K. Peta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Instagram